Week 4 – Journal 2

21 Sep

Sedang memasak tadi teringat pula saya bagaimana orang berkomunikasi dahulu dan sekarang.  Kalau dulu, kita hanya guna surat-menyurat dan selalunya surat ni lambat sangat sampai.  Kita kena tunggu sampai berminggu-minggu baru dapat khabar berita dari orang yang kita sayangi atau kawan-kawan.  Teringat pula semasa kecil dulu saya bukan main seronok rasanya bila dapat surat dari sahabat pena.  Itulah saat paling menggembirakan dalam hidup saya konon.  Lepas tu saya ambil masa beberapa hari untuk menulis surat balik.  Kalau dibandingkan zaman dulu dan sekarang, memang jauh bezanya.  Kini kita boleh sampaikan berita kepada kawan-kawan atau yang tersayang dalam sekelip mata saja.  News can travel very fast these days.  Apatah lagi dengan adanya social networking ni… click saja button, then mesej dah sampai ke sebelah sana tak kira berapa jauh.  Teknologi kini tak mengira tempat dan jarak.  Ditambahkan lagi dengan adanya telefon bimbit, telefon internet dan bermacam-macam lagi untuk memudahkan komunikasi.  Saya tak hairan jika manusia zaman sekarang bertemu jodoh di internet kerana itulah trend masa kini.  Orang tak acih lagi main dating-dating sekarang ni.  Orang dating di alam mayalah.  Bukan main teknologi sekarang ya, susah nak dibayangkan 15 tahun yang lalu.

It is very interesting that people can send news through social networking these days.  Gone are the days when you have to wait for a few weeks to get updates from friends and family.  I am happy to say I am part of the social networking group and I find it a lot convenient to get updates from my families abroad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: